Trenirano srce zmore več

Primerna in trajna telesna aktivnost preprečuje srčno-žilne bolezni in podaljšuje življenje, zato je skrb za dobro telesno kondicijo je eden nezamenljivih dejavnikov tako v preventivi kot rehabilitacijski skrbi za zdravo srce. Za začetek spremembe življenjskega sloga ni nikoli prepozno, velja pa – posebno za tiste, ki dolgo niso bili telesno dejavni –, da se je športnih aktivnosti treba lotiti po pameti.

V Termah Šmarješke Toplice vam zato ponujamo premišljen pomladanski oddih, v katerem bo vsakdo našel primerno obliko zdrave telesne vadbe zase.

V celostni ponudbi vam je na voljo KARDIOTEST Z UVODNIM OBREMENILNIM TESTIRANJEM, ki ga lahko opravi vsak posameznik pred začetkom vadbe. Na podlagi rezultatov se določi intenzivnost nadaljnje aktivnosti, na stopnji od 60 do 75 odstotkov maksimalne obremenitve ali pri 70 do 85 odstotkih maksimalnega srčnega utripa. Tako dobi vsak posameznik svojo natančno opredeljeno obremenitev, ki jo lahko zmore pri redni telesni vadbi. Vse oblike vadbe so vodene in skrbno spremljane strani zdravstvenega osebja, zato so varne in optimalno učinkovite.

To pomlad vam posebej priporočamo:

Hojo in nordijsko hojo

Bolj ali manj intenzivna hoja je osnova človekovega vsakdana, zato je ni težko nadgraditi v zdravju koristno aktivnost. Povprečen človek ob približno 2000 korakih porabi okoli 100 kalorij, zato je zmerna hoja prvi topilec maščob. Sproščujoči užitek poglobi dihanje, to pa na svežem zraku priskrbi dovolj kisika za pospešeno kroženje krvi in s tem boljšo prekrvavljenost ter občutek moči. Sprostitev poveča prožnost mišic, zniža krvni pritisk, krepi telesno odpornost in izboljšuje kakovost spanca. Pri ljudeh, ki so doživeli srčni infarkt, pa zelo pozitivno vpliva na proces zdravljenja.

NORDIJSKA HOJA prinaša bistveno boljše in hitrejše rezultate kot običajna hoja s palicami, zato je idealna oblika vzdržljivostne vabe, primerna za vsak dan in vse letne čase. Pri nordijski hoji je najpomembnejši ritem gibanja rok in nog ter zasuk hrbtenice v osi. Koordinacija gibov mora biti usklajena.

Urejene pešpoti v okolici zdravilišča so paša za oči in balzam za noge – bolj aktivnim pa so na voljo tudi poti za nordijsko hojo, pri kateri ne hodijo le noge, pač pa ob pomoči dveh palic tudi ramenski obroč, mišice rok, trupa in bokov.

Plavanje

Voda je zagotovo najprijetnejša osvežitev in sprostitev, hkrati pa je plavanje izjemno zdravilo za neljube posledice različnih bolezni ali premalo pogoste telesne dejavnosti. Ker sodi med aktivnosti z najmanjšim številom stranskih učinkov in poškodb, je primerno za vsakogar. Vodoravni položaj in »lebdenje« v vodi razbremenita telo, pritisk vode na njegovo površino pa pripomore k boljši prekrvavitvi. Hidrostatični pritisk na srce in žilni sistem je enakomernejši in manjši kot pri vzravnanem položaju, globlje dihanje srcu olajša poganjanje krvnega obtoka. Užitkarsko plavanje zmanjšuje strah in tesnobo ter ugodno vpliva na spanje. Če temu dodamo še zdravilne učinke termalne vode, se seznam ugodnosti še podaljša. Termalna voda blaži bolečine, omogoča lažje gibanje, sprošča napetost v mišicah in povečuje prekrvavitev tkiv ter s tem krepi obrambne mehanizme telesa. Plavanje v ravno prav topli termalni vodi je v Termah na voljo v petih bazenih – v dveh notranjih (32 °C) in treh zunanjih (otroški, športni ter znameniti leseni bazen).

Kolesarjenje

Idilično okolje naših term, obdano z dolenjskimi grički, neokrnjeno naravo, razglednimi točkami in turističnimi ter naravnimi zanimivostmi kar samo ponuja neomejene možnosti za kolesarje, tako začetnike in rekreativce, kot tudi tiste bolj zagnane. Hotel visoke kategorije in odlična hotelska kuhinja s kolesarjem prilagojeno hrano, bodo vaš rekreativni oddih naredile popoln.

Kardio vadbo

Aerobna vadba na kardio napravah (steper, tekaška steza, kolo, veslač). je ena izmed najbolj učinkovitih vadb za izgorevanje maščob. Aerobni učinek kontroliramo s pomočjo merilca srčnega utripa.

Pilates vaje

PILATES je posebna vrsta vaj za krepitev mišic spodnjega dela trupa: medeničnih, trebušnih in hrbtnih. Vadba vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje.

Vodno aerobiko

VODNA AEROBIKA oblika skupinske vadbe v termalni vodi. Idealna višina vode za vadbo je med popkom in prsmi. Z njo povečujemo ravnotežje in koordinacijo, povečujemo vzdržljivost ter ohranjamo vitalno telo.

 

Trenirano srce zmore več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Pomakni se na vrh